Voor mensen die bewuster in het leven willen staan
Spiritualiteit?

Meer weten over Spiritualiteit in al haar aspecten?

kleinlogo

Wij bouwen hier een database op met informatie over spiritualiteit in al haar aspecten.

Wil je bijdragen, dan ben je van harte welkom! Neem daarvoor contact met ons op. Lees verder...

Agenda

Alle plaatselijke agenda's samengevoegd tot een.

Bekijk wat er in het land te doen is op spiritueel vlak. Lees verder...

Pendelen

Wat is een pendel?

Een pendel is een gewichtje aan een draad of ketting.
Dit gewichtje kan van elk materiaal of vorm zijn naar je eigen behoefte of voorkeur.

Een pendel wordt vaak gebruikt in combinatie met een kaart/plattegrond. Je hebt heel veel verschillende kaarten, van heel simpel (ja, nee, misschien) tot heel erg uitgebreid.

Hoe de pendel precies werkt is voor niemand echt duidelijk. Volgens Albert Einstein heeft het te maken met het aardmagnetisch veld. Hetzelfde veld dat vogels gebruiken om hun plaats en route te bepalen.

Pendel

Een pendel en een wichelroede werken volgens hetzelfde principe al wordt de wichelroede meer buiten gebruikt (of voor wateraders in huis) en de pendel meer binnen. Dit in verband met weersomstandigheden die de beweging van de pendel kunnen beïnvloeden (wind).

Waarvoor gebruik je een pendel?

Een pendel wordt gebruikt om (levens)vragen te beantwoorden. Of om verloren spullen te vinden  Maar ervaren pendelaars gebruiken het ook om erachter te komen waar bijvoorbeeld gezondsproblemen liggen. En er zijn beurshandelaren die de pendel laten bepalen of ze iets moeten aan- of verkopen!

Wie gebruik(t)en een pendel?

De pendel wordt al duizenden jaren gebruikt. Zelfs in de bijbel wordt Mozes genoemd die zijn staf (wichelroede) gebruikt om water te vinden. Je komt de pendel/wichelroede in tal van oude beschavingen tegen.

Er zijn mensen die een pendel uitsluitend privé gebruiken, maar ook grote bedrijven gebruikten wichelroedes en pendels om grondstoffen te vinden. Enkele bekende bedrijven zijn: Bristol-Meyers en Hoffmann Laroche.
Enkele beroemde pendelaars of pendel aanhangers zijn: Leonarda da Vinci, Robert Boyle, Charles Richet, Albert Einstein, Isaac Newton, Thomas Edison, Lloyd George, generaal Rommel en generaal Patton.

Maar ook het Britse en Amerikaanse leger gebruikten wichelroedelopers en pendelaars om bijvoorbeeld mijnen, ondergrondse gangen of water in de woestijn te vinden.

De pendel wordt al duizenden jaren gebruikt. Zelfs in de bijbel wordt Mozes genoemd die zijn staf (wichelroede) gebruikt om water te vinden.

Hoe werkt een pendel?

De pendel zit aan een koord van 10-15 cm lang. Nooit langer als de lengte van je onderarm. Je houdt de pendel tussen wijsvinger en duim en je houdt je hand, pols en onderarm in een rechte lijn. In het begin zet men vaak de elleboog op tafel ter ondersteuning.

De beweging van de pendel wordt aangestuurd door (zeer) kleine spierbewegingen. In feite bepaal je zelf het antwoord. Je bent je echter niet bewust van het feit dat je aanstuurt op een ja, nee of misschien. Daarom wordt de pendel gezien als een schakel of brug tussen je bewuste en onderbewuste.

Er zijn ook mensen die zeggen dat een pendel zich afstemt op het energie niveau van de ander. Of zich afstemt op het trillingsniveau van de ander, of dat de pendel gebruikt maakt van het aardmagnetisme. Maar er is geen eenduidig wetenschappelijk bewijs wat de oorzaak is van de bewegingen.

Om te weten welk antwoord de pendel je geeft, moet je de pendel “ijken”. Door vragen te stellen waar eenduidig: Ja, Nee of Misschien op geantwoord kan worden, zie je welke beweging bij welk antwoord hoort. Je kan gebruik maken van pendelkaarten of foto’s zoals je bijvoorbeeld in bovenstaande video hebt gezien.

Veel pendelaars gaan met veel respect om met de pendel en de eventuele krachten die erachter zitten. Daarom wordt er vaak voor elke vraag de standaard vraag gesteld: Is het goed dat ik de volgende vraag over …. stel?

Na het antwoord wordt de pendel, of de kracht die erachter zit bedankt.

Kan iedereen leren pendelen?

In principe wel. Maar zoals met alles in het leven, heeft de een er meer aanleg voor dan de ander.

Het is wel belangrijk zuiver te zijn in je beweegredenen. En je moet altijd opletten of je eigen wensen/dromen/angsten de uitslag niet teveel kleuren.

Hoe leer je pendelen?

Het onderstaande stuk komt van de website van Marjanka. Zij is een van de weinigen die zeer uitgebreid de werking van de pendel beschreven heeft.

Als 1ste is het belangrijk om een pendel te maken of uit te zoeken die bij je past. Daarnaast is het ook een voordeel als je in staat bent tot het “leeg-maken” van je gedachten…bv via ontspanningsoefeningen of meditatie. Deze ontspanning zul je steeds sneller op kunnen roepen na mate je vaker pendelt.
Ga met je gekozen pendel zitten aan een hoge tafel met een neutrale ondergrond zoals hout of glas en probeer een goede relaxte houding te vinden .
Zet je voeten goed naast elkaar op de grond, je linkerhand met open vingers op je knie of achter je rug en in je rechterhand de pendel.

Zet je elleboog op tafel en zorg ervoor dat je pols niet knikt, het moet in recht lijn zijn met je arm terwijl de pendel dan zo’n 3-5 cm boven tafel zweeft.

Pendelbewegingen

De pendel hou je vast tussen je duim en wijsvinger en zorg ervoor dat je hem stil houd. Hierna kun je kijken wat voor jou de beweging is voor ja, nee, etc. Dus zeg in gedachten ja of vraag iets heel makkelijks, waarvan het antwoord alleen ja kan zijn. Het kan zijn dat de pendel dan in een kring gaat bewegen, met de klok mee of hij maakt een opwaartse “ja-knik” beweging.
Hierna doe je dit hetzelfde met ‘nee’, ‘misschien’ en ‘weet niet’! Lukt dit niet allemaal in 1x, wanhoop dan niet, misschien ben je nog niet ontspannen genoeg of heb je iets meer tijd nodig. Voor nee, komt meestal de omgekeerde beweging van het ja, voor misschien gaat de pendel meestal ellipsvormige beweging maken met de klok mee of van links onder naar rechtsboven en het weet niet is daar weer het tegenovergestelde aan.
Uiteindelijk kun je door dit vaak genoeg te doen ook gaan voelen of je de pendel bewust aan het sturen bent of dat het echt uit je onderbewustzijn komt. Blijf vragen stellen waarbij je zeker bent van het antwoord en ga pas daarna voorzichtig een stapje verder.

Pendelprocedure

  • Ontspan je en maak je zoveel mogelijk leeg. Wat het misschien makkelijker maakt is een soort nieuwsgierige open houding aan te nemen.
  • Formuleer een duidelijke vraag, waarbij maar 1 antwoord mogelijk is. Vraag bv niet of het mooi weer wordt morgen…want wat is “mooi weer”? Wat de strandganger mooi vindt, kan een ramp zijn voor een agrariër. Het helpt ook om de vraag eerst op te schrijven en deze goed in gedachten nemen.
  • Pak de pendel en neem een goede houding aan. (Benen naast elkaar op de grond, hand die geen pendel vast heeft leg je “open” neer, tenzij je iets vast hebt waarvan je de energie uitpendelt.
  • Vraag met de pendel of je nu kunt/mag pendelen en let goed op het antwoord. Krijg je een negatief antwoord, stop dan of kies een ander gebied waar je vragen over wilt stellen.
  • Stel hierna de vraag en neem hierbij een nieuwsgierige houding aan.

Volg met je ogen de baan die de pendel beschrijft, zodat je hem niet beïnvloed. Bij het antwoord kun je hierna vragen of het antwoord klopt. Hierna kun je zo nodig aanvullende vragen stellen, waarbij je tussendoor probeert om de pendel steeds opnieuw de neutrale houding aan te nemen.

Na het pendelen is het een goede gewoonte om je pendel even te reinigen onder stromend water en op te laten drogen in de zon.
Ook in bergkristal water of via Reiki kun je de pendel ontdoen van overtollig energie.

Voor het uitpendelen van stoffen/ medicijnen kun je het beste je pendel tussen de stof en het lichaam (bv hand) houden en kijken naar de beweging die de pendel maakt als reactie tussen de beide energieën. Een scheidingsbeweging is dat er geen overeenkomst/herkenning is. Een cirkel zal aangeven dat er een herkenning is van beide stoffen (nadere vraagstelling zal nodig kunnen zijn om te bekijken of de stof ook nog aangevuld moet worden)
Heel duidelijk wordt het als de beide energieën zich willen gaan verbinden door middel van de pendelbeweging.

Pendelkaart

Verder is er ook een mogelijkheid om gebruik te maken van pendelkaarten.
Deze zijn voor verschillende doeleinden te verkrijgen in de boekhandel of new age winkel, maar ook zelf te maken.

Hieronder een aantal (gratis) pendelkaarten.

Pendelkaart_3-Philip Bosma

 

Adviezen van Marjanka

Gebruik van de pendel is persoonlijk, dus leen hem bij voorkeur niet uit.
Roep geen geesten op met je pendel en gebruik hem ook niet boven een soort ouija bord (glaasje draaien).

Vragen over tijdstip van overlijden zijn (behalve totaal onbetrouwbaar) ook in meeste gevallen niet toelaatbaar.
Let ook op dat je niet de privacy van anderen schend door vragen te stellen zonder dat zij dat weten. Vraag steeds weer toestemming aan de betrokkene!

Gebruik voor het uitpendelen van anderen iets waar hun energie in aanwezig is, bv een foto, geschreven vraag, plukje haar, of…(misschien nog beter) de persoon zelf! (kan soms ook storend werken omdat je dan niet voldoende ontspannen bent)

Laat niet je leven leiden door de pendel en let goed op de signalen dat je je eigen kunnen overschrijdt.
Probeer steeds controle vragen te bedenken om wat zekerder te zijn van de uitslag.

Realiseer je dat vragen over de toekomst weinig of geen betrouwbare antwoorden oplevert, vaak krijg je hierbij het antwoord vanuit je eigen wensen, je angsten of je ervaringen vanuit het verleden.

Bevestiging vragen over zaken die je op een andere manier “binnen kreeg” is natuurlijk iets anders en werkt vaak wel goed, mits je een flinke dosis gezond verstand mee laat spelen.

Zelf een pendel maken:

Je kunt zelf makkelijk zelf een pendel maken door een sleutel, een ring of een ander voorwerp te hangen aan een draad of haar. Wat ook heel goed als pendel kan werken zijn de zgn schietloodjes die gebruikt worden bij het behangen of betegelen.

Een pendel kopen:

Er zijn verschillende pendels in de handel. Meestal een spits of puntig klompje van goud, zilver, ijzer, koper, edelsteen of glas/ bergkristal. Het gewicht van een dergelijke pendel varieert van 10 tot 25 gram. Aan de pendel is een kettinkje of koord bevestigd.

Waar je op moet letten:

Het maakt niet uit of je een pendel koopt of zelf maakt, de werking is hetzelfde. Let wel op het formaat van het koord/ketting.
Het koord dat tussen je duim en wijsvinger moet worden vastgehouden mag niet langer zijn dan de onderarm.
Het is beter om een iets korter koord te nemen zodat de pendel vrij kan uitzwaaien wanneer je deze gebruikt vanuit een zitstand en de elleboog op tafel rust.

Zitten er boze (duistere) krachten achter de pendel?

Natuurlijk gaan er achter een pendel niet meer boze krachten schuilt dan (bijvoorbeeld) achter een koekenpan of een aardappelschilmesje.

Wat niet wil zeggen dat ik niet iemand met een koekenpan op zijn hoofd kan slaan, of het mesje gebruiken om iemand te verwonden.
Maar dan zit het kwaad niet in de dingen, maar in mijzelf!
Ik ben dan als het kind dat zijn hoofdje stoot en vervolgens de tafel waartegen dat gebeurde klappen geeft: ‘stoute tafel’.

Er zijn mensen die een pendel gebruiken om via een soort ouija bord in contact te komen met energieën die niet meer lijfelijk aanwezig zijn.
Dat ‘contact zoeken’  is al gevaarlijk spel voor onervaren mensen, maar met een pendel blijkt het ook nog eens heel vaak een verkeerde uitslag te geven.

Tenslotte

De meeste mensen (70 a 80 procent) kunnen pendelen, het is niet moeilijk maar vraagt om de juiste techniek en vooral veel oefening. Als je een pendel hebt gekocht/ gemaakt dan kan je hem even uittesten bij een waterkraan.
Hou de pendel bij de kraan als het water stroomt. De pendel zal dan in beweging komen. Sluit je de kraan dan zal de pendel stilstaan. De pendel voelt de aanwezigheid van het water. Wichelroedelopen, waarmee men water in de grond zoekt is ook een vorm van pendelen.
Door middel van pendelen is het mogelijk om subtiele krachten en energie op te zoeken met je onderbewuste die anders verborgen blijven.

Meer weten over pendelen? Shop bij Bol.com:

[bol_product_links block_id=”bol_5228eb4313182_selected-products” products=”1001004005459140,1001004002910031,666852853,666794283,666759661,666864781,666785497,666798416″ name=”Pendelen” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”333436″ link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Bronnen:

http://www.tijdvoorspiritualiteit.nl/index.php/pendelen/pendelen
http://www.marjanka.nl/Energie/pendel_1.html
http://www.gerardlenting.nl/pendelkaarten/Pendelkaarten.htm

Pendelen en de wetenschap:

http://www.doctoryourself.com/dowsing.html

Geschiedenis en beroemde pendelaars/wichelroedelopers

http://www.tamar-dowsers.co.uk/articles/history.htm
http://generationspirit.com/spirit-you/44-pendulum-power-through-the-ages

Zoeken
Eigen website?
Verplichte klachtenregeling voor praktijken in de alternatieve geneeswijzen sector Een eigen praktijk? Weet je dat je per 1 januari 2017 verplicht bent een eigen klachtenfunctionaris te hebben? En dat je aangesloten moet zijn bij een geschilleninstantie? Met behulp van een abonnement via Solopartners voldoe je aan de wet Wkkgz.
Bezoek ons op Facebook
Ontspanning
[bol_product_links block_id="bol_58270244eb83d_selected-products" products="9200000046792459,9200000005149768,9200000005149896,9200000005149918" name="sidewidget" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="44454D" pricetype_color="44454D" price_color="CC3300" deliverytime_color="44454D" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]
Ga naar de website van Pure Spirit! Gespecialiseerd in het begeleiden van hooggevoelige kinderen en volwassenen.