Voor mensen die bewuster in het leven willen staan
Spiritualiteit?

Meer weten over Spiritualiteit in al haar aspecten?

kleinlogo

Wij bouwen hier een database op met informatie over spiritualiteit in al haar aspecten.

Wil je bijdragen, dan ben je van harte welkom! Neem daarvoor contact met ons op. Lees verder...

Agenda

Alle plaatselijke agenda's samengevoegd tot een.

Bekijk wat er in het land te doen is op spiritueel vlak. Lees verder...

Stemmen horen

Een verzoek

Het begon met een verzoek van een vriendin: wil jij eens meedenken over een nieuwe website voor een professor?

Dat was een logisch verzoek, ik ben tenslotte webdesigner.

Ze vroeg of ik iets wist over stemmen horen. Zoals bij schizofrenie?, vroeg ik.

En met deze vraag bleek ik bij het overgrote gedeelte van Nederland te horen die dacht dat alleen mensen met schizofrenie stemmen hoorden. Fout dus.

En toen was mijn nieuwsgierigheid gewekt, en ben ik in de materie gedoken.

En wat het nu met Spiritualiteit te maken heeft? Ik denk best wel veel. Maar daar kom ik later op terug.

Cijfers

1 Op de 10 mensen in Nederland blijkt wel eens stemmen te horen, de meeste van deze mensen horen wel eens hun naam noemen terwijl niemand iets zei. Het is af en toe, soms niet verstaanbaar, soms een enkel woord, maar niet hinderlijk.

Van deze mensen zijn er 2 tot 4 procent die er regelmatig last van hebben. En met last bedoelen we: veel stemmen die de hele dag door elkaar heen praten, stemmen die opdrachten geven en stemmen met negatieve opmerkingen.

Maar er zijn ook mensen wiens stemmen positief zijn. Ze dragen bij aan het leven van de “eigenaar”.

Schizofrenie

Als er al zoveel mensen zijn die stemmen horen, waarom praat niemand er dan over?

Nou dat heeft vooral met het psychiatrisch klimaat in Nederland te maken. Hoor je stemmen? Dan heb je waarschijnlijk schizofrenie. En als je schizofrenie hebt, dan ben je compleet gestoord…..

Grote geesten hoorden stemmen

Een kleine greep: Charles Dickens, Mahatma Ghandi, Vincent van Gogh, Winston Churchill, Anthony Hopkins, Sigmund Freud, Jeanne d’Arc, Socrates en Robert Schumann.

Begrip

Het buitenland lijkt hierin veel meer voorop te lopen in het begrijpen en accepteren van het horen van stemmen. En een van de grondleggers die in het buitenland enorm veel aanzien heeft verworven is …. een Nederlander!

Oorzaak

De stemmen vinden hun oorsprong in onze hersenen. In beide hersenhelften bevinden zich taalcentra. Het taalcentrum in de linkerkant is dominant. Bij het horen van stemmen lijkt echter het taalcentrum aan de rechterkant aan het werk te zijn.

Het is voor de meeste mensen die stemmen horen erg moeilijk te accepteren dat de stemmen door hun eigen hersenen worden geproduceerd, temeer omdat ze echt van buiten af lijken te komen en ook nog eens van het andere geslacht kunnen zijn.

Spiritualiteit en stemmen horen

Wat heeft het bovenstaande nu met spiritualiteit te maken?

Een gedeelte van het horen van stemmen is wetenschappelijk te verklaren, zoals ook hierboven bij de oorzaak staat omschreven.  Echter de conclusie trekken in de trant van: het zit in je hoofd, dus het is niet echt en hoort bij schizofrenie, is veel te kort door de bocht.

Op dit moment is het niet eensluidend te verklaren wat de oorzaak is van het horen van stemmen. Natuurlijk, het kunnen traumatische ervaringen in het verleden zijn die daarvoor zorg dragen. Maar daarmee verklaar je niet dat het zo massaal voorkomt. En in diverse vormen.

We weten nog te weinig om met bovenstaande verklaring het contact met het hiernamaals te ontstaven. Is het een oorzaak-gevolg? Zorgt het contact met entiteiten voor het activeren van het taalcentrum in de rechter hersenhelft? Of denken we door activering van het taalcentrum in de rechter hersenhelft dat we contact hebben met entiteiten? Geldt dit voor iedereen? Is dit voor alle gevallen zo?

Het uitgangspunt Stemmen horen is een psychiatrische afwijking, staat nu nog voorop. Daarom worden alle oplossingen maar vanuit een hoek bekeken. Eén uitgangspunt, dus ook maar één oorzaak met een ziektebeeld dat alleen maar van een klein hersenstukje aanwezig lijkt te komen. Stukje bij beetje gaat dit ontrafeld worden. Het buitenland is daar al een stuk verder mee dan Nederland. Maar ook hier wordt er steeds meer aandacht aan geschonken.

De toekomst zal uitwijzen wat hier precies aan de hand is, maar het lijkt voor de hand liggend dat de oorzaken niet alleen op het fysieke vlak zullen liggen, maar ook op het mentale en paranormale vlak.

Poli voor mensen die stemmen horen.

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: poli voor mensen die stemmen horen. Hieronder een psychiater in opleiding die een interview geeft met uitleg over de oprichting van een kinderpoli in Utrecht:

Bronnen:

http://www.hearing-voices.org/about-us/

http://www.radio1.nl/items/31292-stemmen-horen

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3387684/2013/02/03/Bijna-een-op-de-tien-mensen-hoort-stemmen.dhtml

http://www.stemmenhoren.nl/67

http://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/Zorg/ZOB/S/Stemmenpolikliniek_vlc949.pdf

http://www.rtlnieuws.nl/editienl/we-horen-ze-vaker-dan-we-denken-stemmen

http://www.eo.nl/radio/ditisdedag/artikel-detail/poli-voor-kinderen-die-stemmen-horen/

http://www.hearing-voices.org/about-voices/famous-people/

http://www.intervoiceonline.org/about-intervoice

Zoeken
Eigen website?
Verplichte klachtenregeling voor praktijken in de alternatieve geneeswijzen sector Een eigen praktijk? Weet je dat je per 1 januari 2017 verplicht bent een eigen klachtenfunctionaris te hebben? En dat je aangesloten moet zijn bij een geschilleninstantie? Met behulp van een abonnement via Solopartners voldoe je aan de wet Wkkgz.
Bezoek ons op Facebook
Ontspanning
[bol_product_links block_id="bol_58270244eb83d_selected-products" products="9200000046792459,9200000005149768,9200000005149896,9200000005149918" name="sidewidget" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="44454D" pricetype_color="44454D" price_color="CC3300" deliverytime_color="44454D" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]
Ga naar de website van Pure Spirit! Gespecialiseerd in het begeleiden van hooggevoelige kinderen en volwassenen.